Switch to full style
Sve ostale teme za koje nije otvoren poseban forum ili kategorija!!
Post a reply

Jaja i mladi kod golubova

Wed Feb 13, 2008 2:46 pm

Golubovi distižu spolnu zrelost u dobi od 5-8 mjeseci, što ovisi o vrsti golubova. Nako sparivanja goluba sa golubicaom, golub odabire mjesto gdje će početi graditi gnijezdo zajedno sa golubicom. Za svako sjedenje na jajima golubica nese po 2 jaja. 7-8 dana nakon sparivanja golubica nese prvo jaje u gnijezdo, obično oko 16-17 sati. Istog dana se u njoj veže novo jaje, koje snese treći dan (oko 13-14 sati). Neposredno prije nešenja jaja ženka je uznemirena, spušta glavu i kljun ispod tijela i nemirno miče repom. Kad ženka snese drugo jaje, tek onda počinje sjediti naizmjenično sa mužjakom. prije toga ženka samo stoji ili lagano sjedi na prvom jaju, a mužjak čuva gnijezdo. Kad prođe razdoblje od 17-18 dana, mladi golubovi se vale u razmaku od 9-24 sata. Roditelji ih griju 10-12 dana nakon valjenja i hrane ih tzv. golubljim mlijekom, a kasnije omekšanim sjemenkama žitarica. Več 15. dana mladi su uvelike pokriveni perjem, a njihov kljun je nalik kljunu odraslog goluba. Sa 30 dana su sposobni napustiti gnijezdo, iako ih roditelji nastave hraniti još neko vrijeme. U 4. tjednu ih se može maknuti od roditelja, jer su sposobni sami uzimati hranu, nakon čega golub i golubica kreću sa novim jajima.

Sat Mar 08, 2008 6:18 pm

Nigdje nisam vidio da pišete o gnijezdima u kojima mladi odrastaju .
Zanima me koja su bolja :glinena bez ičeg,..ili grančice , trava ...slama...
Golub svašta stavi u gnijezdo.
Nekad imaju toliko vodenkast izmet da je sve mokro pa se mora mijenjat gnijezdo. Osobno stavljam sušenu travu izrezanu na 10 cm u gnijezda, a na pod bacim tankih granćica koje golubovi odnesu. Mjenjate li gnijezda i koliko puta ....

Sat Mar 08, 2008 9:19 pm

Glinena gnjezda su dobra zbog zadržavanja topline za jaja, a ako nemaš lanenih uložaka, koristi slamu, s tim da je prvo umočiš u emulziju od izosana i Neopitrida, pošto je šuplja da ti se ne zavuće gamad.
A ako ti mladi imaju u prosjeku rijetku stolicu(izmet) postoji mogućnost da daješ previše pšenice????,vitamina ili uljarica?!
Post a reply