Welcome
Welcome to <strong>www.vg2005.blog.hr</strong>.

You are currently viewing our boards as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content, and access many other special features. Registration is fast, simple, and absolutely free, so please, <a href="/profile.php?mode=register">join our community today</a>!

Ishrana kunica

Uzgoj kunića...

Moderator: brmba

Ishrana kunica

Postby cerex » Wed Nov 26, 2008 8:55 am

Pozdrav
Ni ja nisam profesionalac u ovom hobiju, ali mogu ti reći da je sasvim normalno da ženka okoti tako velik broj mladih, mislim da sam negdje pročitao da je rekord 23 ali najčesće je to od 4-8. Inače kod mene je praksa da kad ženka okoti tako velik broj kunića, iz gnijezda izbacim određen broj mladih (svede se gnijezdo na 4-6 mladih zavisno od ženke) koji su sitniji ili eventualno imaju neki deformitet tako da mladi koji ostanu u gnijezdu budu ekstra kvalitete. Što se tiče kanibalizma ( pojava a ženka naudi mladim) to je također rijetka pojava ali se javlja u slučajevima kad: ženka nije u stanju da ishrani dovoljan broj mladih, u nedostatku vode prilikom koćenja, usljed stresa ili velikih bolova prilikom koćenja (naročito ako je prvi put parena iznad gornje granice starosti za datu pasminu), a nazalost neke ženke imaju opaku ćud pa ako se to ponovi i kod narednog koćenja trebalo bi je po mišljenju isključiti iz rasploda. Sto se tiče odvajanja mladih od majke to svakako ne bi trebali vršiti prije osam sedmica po okotnji jer je mliječna žlijezda u kunice po mišljenju mnogih autora aktivna 7 sedmica po okotnji i ne postoji ni jedna smjesa koja adekvatno može zamijeniti majčino mlijeko. Što se tice same ishrane i smještaja kunice i mladih, treba voditi računa o ishrani prije svega kunice ( kvalitetno sijeno, peleti/granule, mrkva ....)kako bi mogla proizvesti sto veću količinu mlijeka a kad mladi počnu izlaziti iz gnijezda obezbijediti im što kvalitetnije sijeno i koncentriranu hranu uz naravno dovoljne količine svježe i čiste vode. Svakako vodi računa o tome da mladi ne dođu do svježe salate, trave, kupusa što bi moglo izazvati proljev, začep i li nadimanje koje bi uzrokovalo uginuće mladih.Nakon 4 mjeseca odvoji mužjake od ženki i to na način da mužjake odvojiš u zasebne kaveze.Toliko od mene svakako ćeš čuti komentare iskusnijih kunićara, ja sam ti inače dobar oko te te teorije nakon okotnje ali nikako u praksi ove godine da dođem do momenta okotnje :cry:
cerex
 
Posts: 60
Joined: Thu May 22, 2008 11:10 am

Postby turopolec » Wed Nov 26, 2008 10:48 am

Nije baš uobičajeno da ženka okoti tako veliki broj mladih,ali se događa.
Druga stvar svi vrsni uzgajatelji kunića prave selekciju kod većeg broja okoćenih mladih.Proberu se bolji njih 3-6 komada ovisi koliko ženka ima dojki,ostatak se ukloni iz gnijezda.To je jedan sentimentalniji postupak,naime ljudi kažu nek se selekcija sama obavi.No praksa govori da kod samostalne selekcije većinom se odlijepe lošiji primjerci,a vrhunski uginu.S obzirom da je teško izleći vrhunsko grlo stvar se ne prepušta slučaju jer se druga prilika teško dočeka.Što se tiće situacije gdje ti je kunica pojela mladog,s obzirom da druge nije,moguće je da nije imala vode,a drugi razlog bi mogao biti i taj da sama osjeti da nema dovoljno dojki i eliminirala je suvišnog mladunca.Stoga je važno pažnju kod odabira ženki za maticu obratiti pozornost na broj dojki.Kod odvajanja mladih važno je dati preventivu protiv kokcidioze,naime mladi su nakon odvajanja od majke i prelaska na samostalnu ishranu bez mlijeka najosjetljiviji.
Eto toliko od mene,nadam se da će g Kapitan navratiti na forum i podrobnije pojasniti stvari koje te zanimaju,jer je on tata-mata za kunićarstvo općenito.
turopolec
 
Posts: 1726
Joined: Sat Jan 05, 2008 7:31 pm

Postby TOMISLAV KAPITAN » Wed Nov 26, 2008 12:55 pm

Postovani!
Pokusati cu odgovoriti na oba vasa komentara.Ni u jednom komentaru nisam procitao koliko kunica ima mljecnih sisa.Mislim da od toga treba krenuti pa sve ovo sto ste naveli mozemo hipotetski razgovarati.ja sam imao kunicu koja je kotila od 14-16 komada i imala je 12 mljecnih sisa i odhranila svaki puta 12 komada.Da ne mudrujem imao sam kunica koje su kotile 6-8 komada i odhranile 2-4 komada.Jedan od momenata kod ocjenjivanja kunica je i broj mljecnih sisa.
Jedan od presudnih momenenata kod dodjele sampiona izmedju 2 podjednake kunice je veci broj parnih sisa.
Ja znam da su uzgajatelji najsretniji sa 4 mladunca u leglu za izlaganje pa se predpostravlja da su to predpozicije za sampiona.Nije to tako jer i od ovih 12 sto sam spominjao su bili u maticnom stadu i davali jako dobre mlade i bili sampioni.
Istina je da su mladunci sitniji ali kroz vremenski period od godinu dana kod kasno stasnih pasmina se to izjednjaci.
Ako veliki broj mladunaca u leglu spava i dobro napreduju nema potrebe eutanizirati mladunce.Ako mladunci nisu mirni onda im je prehladno ili prevruce ili su gladni tada treba poduzeti neke od mjera sto spominjete.
Sto se tice kanibalizma procitajte clanak na
http://zecovi.net/bebe/Kanibalizam-kod-kunica.htm
TOMISLAV KAPITAN
 
Posts: 132
Joined: Sun Feb 17, 2008 2:24 pm

Ishrana kunica

Postby cerex » Wed Nov 26, 2008 3:35 pm

Drago mi je da je kunicarski forum nakon duzeg vremena ponovo ozivio.Najteza kunica pasmine orijas mi je napokon ostala skotna i interesantno je da je 10 tak dana pred termin kocenja vec ocupala dlaku i napravila gnijezdo, to mi se jos nikada nije dogodilo, do sada sam imao slucajeve da ocupa dlaku dan prije kocenja ili neposredno pred kocenje.
cerex
 
Posts: 60
Joined: Thu May 22, 2008 11:10 am

Postby turopolec » Wed Nov 26, 2008 5:48 pm

To je dosta česta pojava,ponekad se kunica očupa čak i dvije sedmice prije termina za kočenje.
turopolec
 
Posts: 1726
Joined: Sat Jan 05, 2008 7:31 pm

Ishrana kunica

Postby cerex » Wed Nov 26, 2008 9:17 pm

Interesantno, otprilike nekih dvadesetak zenki koje su se kod mene kotile uvijek su cupale dlaku neposredno pred kocenje tako da sam sa ovom bio pravo zatecen.
cerex
 
Posts: 60
Joined: Thu May 22, 2008 11:10 am

Postby šarac » Mon Jul 06, 2009 2:03 pm

Cerex pošto vidim da imaš kunićnjak na 2 sprata kako si riješio da prljavština sa gornjeg kata ne pada na donji kat
šarac
 
Posts: 23
Joined: Fri Jun 19, 2009 2:39 pm

Re: Ishrana kunica

Postby kockacenejsalas » Wed May 04, 2011 6:26 pm

pozdrav....trebala bi neka mala pomoc...kunicarstvom se bavim vec jedno 2-3 godine imam 14 godina i zivim na salasu.....molio bih vas gde bih mogao da nabavim pojilice za kunice?.....po mogucnosti da se to negde nalazi u blizini novog sada....i jos nesto ne znam kako da pravilno hranim svoje kunice sa koncetratom (granulama) i kukuruzom i sa suvom baliranom lucerkom.....?.....hvala
kockacenejsalas
 
Posts: 3
Joined: Wed May 04, 2011 6:03 pm

Re: Ishrana kunica

Postby turopolec » Wed May 04, 2011 8:38 pm

Nadam se da će g.Kapitan naš ekspert za kunićarstvo,pročitati ovaj post i dati ti zadovoljavajući odgovor.
turopolec
 
Posts: 1726
Joined: Sat Jan 05, 2008 7:31 pm

Previous

Return to Kunićarstvo

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron
suspicion-preferred